Aira sjukhus

Aira sjukhus

Patient på Aira sjukhusAira sjukhus ligger långt ut på Etiopiens landsbygd ca 60 mil väster om huvudstaden Addis Abeba. Det byggdes för att erbjuda sjukvård till den fattiga befolkningen och betjänar ca 1 miljon människor. De allra flesta patienter är fattiga bönder som lever på landsbygden utan tillgång till elektricitet, rent vatten eller telefon.

Många har 6-8 timmars gångväg till sjukhuset, det finns ingen ambulansservice och få har råd att köpa en plats i en bil. De flesta svårt sjuka blir burna i en säng av fyra personer. Ofta kommer patienterna väldigt sent till sjukhuset, ibland till och med för sent. Anledningen är nästan alltid att de inte har råd med behandlingen eller transporten. Det finns höggravida kvinnor i behov av kejsarsnitt som vandrat fem dagar för att komma till sjukhuset då de inte haft 50 birr (20 kronor) till bussresan.

Sjukhusets utrustning är gammal och brist på materiel ställer stora krav på personalens uthållighet och kreativitet. Gummihandskar tvättas och används igen och igen, cykelekrar kan få stabilisera en opererad käke. På två enkelt utrustade operationssalar utföras närmare 4 000 kirurgiska ingrepp om året. Omkring 1 300 förlossningar äger rum varje år - flertalet komplicerade med bl.a. 400 kejsarsnitt.

Vår U-landsbasar stöder årligen Aira sjukhus med ca 60 000 kr (halva basarintäkten).

Airas läkare