Start > Nyheter

Publicerades 1/2 2021

Så installerar och använder du Microsoft Teams

Vi använder tjänsten Microsoft Teams för många av våra videomöten och föreläsningar. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig att använda och den fungerar båda på en dator och i en smartphone. Så här gör du för att komma igång.

Vad krävs för att kunna använda Microsoft Teams?

Till att börja med så behöver du antingen ha en dator, surfplatta eller smartphone. Du behöver även ha en stabil internetanslutning.

Exempel på utrustning för Teams

Högtalare eller hörlurar

För att kunna höra vad andra säger behöver din enhet ha högtalare eller hörlurar kopplade till sig. En surfplatta, smartphone och bärbar dator har alltid inbyggda högtalare, men det går även att koppla in hörlurar eller extrerna högtalare. Ett tips är att köpa ett headset med inbyggd mikrofon, men det passar inte om ni är flera som sitter vid samma dator/enhet och ska höra.

Mikrofon

För att du ska kunna prata på mötet så måste du ha en mikrofon. Om du använder en surfplatta eller smartphone så har den en inbyggd mikrofon. Har du en bärbar dator så brukar den också ha en mikrofon inbyggd. En stationär dator har dock sällan en inbyggd mikrofon. Du kan köpa ett headset med inbyggd mikrofon, eller köpa en extern mikrofon som du kopplar till datorn. Många webbkameror har också en inbyggd mikrofon.

Kamera

Slutligen är det bra att ha en kamera, så att andra ser dig när du pratar. Detta är inte nödvändigt, men gör att mötet känns mer "levande". En surfplatta och smartphone har ofta inbyggda kamerar och det har även de flesta bärbara datorerna. Det går även att köpa en extern webbkamera som du sätter på datorskärmen. Om du inte har en mikrofon, välj då gärna en webbkamera med inbyggd mikrofon.

Om du har en enhet med internetuppkoppling, högtalare/hörlurar, mikrofon och en kamera så är du nu redo att installera Microsoft Teams och koppla upp dig mot mötet:

1. Ladda ner och installera Microsoft Teams

Teams fungerar bäst om du laddar ner den officiella, kostnadsfria programvaran. Om du har en dator med Windows hittar du installationsfilen här.

Vill du använda Teams med en smartphone öppnar du telefonens app-butik (den heter App Store om du har en iPhone, annars heter den troligtvis Google Play eller Play butik). Sök efter Microsoft Teams och ladda ner den. Appen är kostnadsfri och har utvecklats av Microsoft.

2. Anslut till ett videomöte

När programmet är nedladdat och installerat kan du vara med på våra digitala möten. I vår kalender finns det säkert en länk som du ska klicka på för att vara med på mötet, så gör det strax innan det ska börja.

Nu öppnas ett nytt fönster i din webbläsare där du får frågan om hur du vill ansluta till mötet. Om det dyker upp ett fönster där det står något i stil med Webbplatsen försöker öppna Microsoft Teams, tryck då på Öppna, så startar programmet och du kopplas upp mot mötet. Du kan även klicka på Öppna din Teams-app, det funkar precis på samma sätt.

Öppna Microsoft Teams på din dator

3. Ställ in ditt namn, ljud och din kamerabild

Nu ska programmet Microsoft Teams starta och efter en liten stund får du ställa in några saker. Det första programmet frågar efter är ditt namn. Det du skriver där kommer att synas för de andra användarna. Om du inte har din kamera aktiverad syns även ditt namn istället för en kamerabild under mötet.

Du kanske även får gärna några ljud- och kamerainställningar här. Om din dator/telefon har en kamera kan du välja att aktivera den och du kanske även får välja vilken mikrofon och/eller högtalare du vill använda. Klicka sedan på Anslut nu för att koppla upp dig mot mötet.

Beroende på hur mötet är inställt hamnar du nu i en väntelista, tills den som håller i mötet släpper in dig, eller så blir du direkt uppkopplad mot mötet.

Fyll i ditt namn och aktivera kamera och mikrofon

4. Bra att veta under mötets gång

För att ett videomöte ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att du håller koll på följande funktioner, regler och rutiner.

Knappar i Teams-programmet på datorn

Ha din mikrofon avstängd om du inte har ordet

En grundregel är att alla som inte har fått ordet av mötesordföranden ska ha sin mikrofon avstängd under mötets gång. Klicka på ikonen som ser ut som en mikrofon (gul cirkel i bilden ovan), den finns antagligen längst upp till höger i Teamsprogramfönstret.

OBS! Glöm inte att starta mikrofonen när du får ordet och se till att stänga av den igen när du har pratat färdigt.

Starta eller stäng av kameran

Du kan växla mellan att ha kameran på eller avstängd under mötet. Det gör du genom att klicka på kameraikonen (ljusblå cirkel i bilden ovan).

Så begär du ordet

Microsoft Teams har en inbyggd handuppräckningsfunktion, som du använder om du vill ha ordet. Håll muspekaren över ikonen som ser ut som en hand vid ett ansikte. Nedanför den visas nu ett antal ikoner. Klicka på den längst till höger (en uppsträckt hand) om du vill ha ordet (vita cirklar i bilden ovan).

OBS! Glöm inte att klicka på denna ikon en gång till när du har fått ordet och har pratat klart, så att du inte fortsätter att räcka upp handen.

Skriv i chatten

Det finns en ibyggd chattfunktion i Microsoft Teams. Där kan du skriva frågor, tankar eller förslag. Alla mötesdeltagare kan se vad du skriver. För att öppna chattfönstret, klicka på chattikonen (rosa cirkel i bilden ovan). Då öppnas en ny ruta till höger i Teamsprogrammet. Längst ner i den rutan kan du skriva ett meddelande.

Lämna mötet

Om du vill lämna mötet klicka du på den röda knappen där det står Lämna (röd cirkel i bilden ovan).